Новият Focus RS е 4х4

Новото поколение на модела е създадено с помощта на пилота Кен Блок
9 мар 2015 13:55,
0
Новият Focus RS е 4х4
Снимка: Automedia.bg

Ford пое по съвсем различен път с новото поколение на спортния модел Focus RS, който представи в Женева. Автомобилът за първи път в историята си предлага система за задвижване към четирите колела, както и напълно нов турбо-двигател.

Новият Focus RS бе въведен на сцената в Женева лично от дрифт иконата Кен Блок, който е помагал при разработването на модела. Не случайно автомобилът разполага с дрифт режим, при който до 70% от въртящия момент може да бъде изпратен към задните колела. А в зависимост от ситуацията тягата може да бъде разпределена до 100% към само едно от колелата на задния мост. Освен това системата ESP подава спирачно усилие към всяко от предните колела, като по този начин помага за пързалянето.

Технологията задвижване на четирите колела работи с два електронно-управлявани съединителя, които играят ролята на диференциал с ограничено приплъзване. Системата следи и анализира пътните условия 100 пъти в секунда.

"Новият Focus RS е истинска дрифт машина и предлага водещи в класа възможности за завиване с висока скорост", заявиха от Ford при представянето. Но не разкрива точните технически характеристики на мотора.

Все пак бе потвърдено, че двигателят е от серията EcoBoost, има четири цилиндъра и обем 2,3 литра. Той се предлага и за новия Mustang, като при Focus RS генерира "доста над 320 к.с.", казаха от Ford. Трансмисията е 6-степенна ръчна, специално преработена за най-мощния Focus.

Интересно нововъведение при модела е също така изпускателната система, която разполага с електронен клапан, чрез който шофьорът може да променя нивото на шум на своя автомобил. Очакването е оборудвано с по-твърди пружини и амортисьори, работещи в два режима.

В стандартното оборудване модела са включени 19-инчови джанти и гуми Michelin Pilot Super Sport с размер 235/35. Срещу доплащане се предлага и по-скъпата серия Pilot Sport Cup 2. Налични са също така седалки Recaro, инфо-развлекателна система SYNC с 8-ичов дисплей, камера за заден ход, аудиосистема с 10 говорителя, спортен волан с плоско дъно, педали от неръждаема стомана и др.

Новият Focus RS ще се качи на конвейера в края на тази година, а продажбите ще стартират следващата пролет. Моделът е глобален продукт и ще се предлага на всички големи за марката Ford пазари, включително САЩ.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари