Last news in Fakti

30 Септември, 2006 17:55 11 199 0

Кой командва парада?

  • jeep-
  • jeep commander-
  • jeep commander limited 3.0l v6 crd

Известен е фактът, че американците си падат по огромни всъдеходи с мощни бензинови двигатели. Сега обаче иракската петролна криза засегна и пазара отвъд Океана и производителите съвсем естествено се обърнаха и към твърде модерните напоследък дизелови агрегати. Новото предложение от култовата марка Jeep се нарича Commander и въпреки всичко се оборудва с огромен бензинов V-образен осмак. За Европа обаче се предлага и една далеч по-примамлива модификация, в която е монтиран V-образен шестцилиндров трилитров дизел. Този всъдеход вече е и на нашия пазар, а точното му обозначение е Commander Limited 3.0L V6 CRD. Американците се надяват именно този Jeep да командва парада сред возилата с повишена проходимост. Всъщност Commander е построен на базата на новото Grand Cherokee, но вече е седемместен, по-дълъг само с 50 мм и със значително по-ръбат вид.

Екстериор

Именно грубите и изсечени форми по външния вид на Commander го правят да изглежда значително по-голям от донора си. Едно интересно и доста свежо за марката решение е сдвоените вертикално разположени предни светлини. Те също са с доста изсечени форми, а в комплект с масивната хромирана радиаторна решетка придават на Commander изключително груб и агресивен вид. Както вече споменахме в техническо отношение всъдеходът се базира на новото Grand Cherokee, но визуално между тях не би могла да бъде открита почти никаква прилика. В стилистично отношение автомобилът е издържан по-скоро в духа на позабравените традиции от недалечното минало и определено придава на Commander собствена идентичност. Родовата принадлежност на всъдехода би могла да бъде разкрита по-лесно, ако по-скоро отправите поглед към модели като Willys и най-вече първото поколение на Cherokee.

Интериор

Решенията в салона много точно следват външния вид на автомобила. На пръв поглед всичко изглежда грубо и масивно, но много бързо се усеща изтънченият стил, функционалността и луксът, който струи отвсякъде. При Commander няма да откриете евтини пластмаси и некачествена сглобка. Пред водача са разположени основните прибори - скоростомер, оборотомер, както и уреди за отчитане на нивото на горивото и температурата на охладителната течност. Между тях има интегрирани дисплеи, отчитащи работата на борд компютъра. Като цяло приборите са информативни, като изключим факта, че именно тези електронни дисплеи са додста малки и не предлагат оптимална видимост. Седалките са удобни, снабдени са с всички необходими регулировки, като са амфитеатрално разположени. С други думи, всеки следващ ред е по-висок от предния. По този начин видимостта на всички пасажери е отлична. Третият ред седалки ефектно може да бъде сгънат и за секунди да се озове отдолу на равния под. Така багажният отсек, освен че впечатлява с габарити, става много функционален. Проблемът е, че дължината спрямо Grand Cherokee е увеличена само с пет сантиметра, а в багажното отделение са интегрирани още две седалки. Това е и един от основните недостатъци на интериора. Последните две кресла не са достатъчно удобни най-вече заради намаленото разстояние за краката на пасажерите, а освен това когато са разгънати багажното пространство е просто символично. Благодарение на високо разположения таван на всъдехода (+100 мм. спрямо Grand Cherokee), пътуващите на последния ред двама пътници се радват на удобство във вертикалната равнина.

Двигател и ходови характеристики

Фирмената трансмисия, наречена Quadra-Drive разполага с електронно изменение на въртящия момент към предния и към задния мост. При нужда системата може да пренасочи цялата тяга на мотора към едно-единствено здраво зацепено в пътната настилка колело. В нашия случай говорим за второ поколение на тази система и естествено доста по-усъвършенствано. Това става чрез сложна система от раздатъчна кутия, самоблокиращи междуколесни и междуосев диференциали. Тези диференциали са удобни защото сработват само при необходимост.Що се касае до агрегата за Европа най-голям интерес представлява заимстваният от Mercedes-Benz трилитров дизелов CDI мотор. В случая той е обозначен по американските стандарти и се нарича CRD. Притежава отлично ускорение, завидна динамика и прилични норми на икономичност. Мощността му е впечатляваща, а вибрациите са силно намалени. Недостатък по отношение на возия е подчтертано силният крен в остри завои, което е за сметка на комфорт и меко возене. При екстремално спиране новият Commander въобще не се отклонява от траекторията си благодарение на перфектната спирачна система. Пасивната безопасност е увеличена значително заради засилената якост на каросерията.

Цена

По-висока от тази на повечето алтернативи, но като се има предвид най-вече марката, надеждността и изключителното качество на изработка, може да се твърди, че цената е атрактивна. Освен това Commander превъзхожда конкуренцията по показател проходимост - основен фактор за подобен род возила.

Jeep Commander Limited 3.0L V6 CRD
Плюсове
1. Проходимостта на Commander е много добра благодарение на електронната система Quadra-Drive.
2. Трилитровият дизелов двигател се характеризира с добра динамика, оптимален въртящ момент и икономичност, и много мощ.
3. Качеството на самата сглобка е на изключително високо ниво.
4. Благодарение на третия ред седалки можете да намалите 20% от цената, но само в случай, че имате регистрирана фирма по ДДС.
5. Пасивната и активна безопасност са на върхово ниво.
Минуси
1. Цената е по-висока от тази на алтернативите.
2. Третият ред седалки не предлага необходимия комфорт.
3. При висока скорост кренът в завоите е по-голям.

 

Jeep Commander Limited 3.0L V6 CRD
Технически характеристики
Двигател
V-образен шестцилиндров четири клапана на цилиндър
Работен обем
2 987 куб. см.
Максимална мощност
160 Kw/218 к.с. при 4 000 об./мин.
Максимален въртящ момент
510 Нм при 1 600 - 2 800 об/мин.
Скоростна кутия
автоматична, петстепенна
Степен на сгъстяване
18.0:1
Маса на единица мощност
10.6 кг/к.с. (14.5 кг/Kw)
Габарити:
дължина, мм
широчина, мм
височина, мм

4 787
1 899
1 826
Междуосие
2 780
Маса, кг

2 315

Допустимо натоварване, кг
н.д.
Обем на багажника,л.
170 - 1 776
Вместимост на резервоара, л
78

Разход на гориво:
градско
извънграско

комбиниран

13.5 л/100км
9.2 л/100км
10.8 л/100км
Ускорение:
от 0 до 100 км/ч, сек
9.0
Максимална скорост
190 км/ч.
Гуми
245/65R17
Спирачки:
отпред
отзад

дискови, вентилирани
дискови

 

Цена на автомобила
Цена/лв. 117 916

 

Базово оборудване
ABS, ESP - електронно стабилизираща програма, лети джанти, двузонален климатроник, спирачен асистент, аудио CD-система с шест високоговорителя, покривало за багажното отделение, странични ел. сгъваеми и отопляеми огледала, регулиране на фаровете по височина, ел. предни и задни стъкла, допълнителни фарове за мъгла, тонирани стъкла, самостоятелно отварящо се задно стъкло, интегрирана в задното стъкло антена, ахроматично централно огледало за обратно виждане, кожен волан, четири въздушни възглавници + “завеси” и за трите реда седалки, преден и заден паркинг асистент, ел. регулируеми педали с памет, централно заключване с дистанционно управление, имобилайзер, серво усилител на волана, предни ел. седалки с памет - осем позиции за водача и четири за пасажера до него, кожен салон, преден и заден диференциал с ограничено приплъзване, чистачки със сензор за дъжд, задни светлини за мъгла, аларма, темпомат, управление на аудиото от волана, регулируем по височина волан, предупреждение за ниско налягане в гумите, борд компютър, боя металик, отопляеми седалки, оборотомер и др.
Гаранция
Две години без ограничение на пробега
Цените са за България с включени мита, такси и ДДС

 

Jeep Commander Limited 3.0L V6 CRD
АЛТЕРНАТИВИТЕ
LAND ROVER DISCOVERY
Работен обем
2 790 см3
Мощност

140 кВт/190 к.с.
при об/мин 4 000

Максимален въртящ момент
440 Нм при об/мин 1 900
Габарити, мм
4835/1915/1840
Ускорение
12.8 сек
Максимална скорост
180 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

13.8 л/100 км
7.1 л/100 км
Цена на модела с ДДС:
98 078 лв.
Цени на някои екстри:


Автоматик
серийно

Еърбег, 8 бр.

серийно
Климатроник
серийно
NISSAN PATHFINDER
Работен обем
2 488 см3
Мощност

120 кВт/174 к.с.
при об/мин 4 000

Максимален въртящ момент
403 Нм при об/мин 2 000
Габарити, мм
4 740/1850/1865
Ускорение
12.3 сек
Максимална скорост
175 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

11.5 л/100 км
7.6 л/100 км
Цена на модела с ДДС:
93 528 лв.
Цени на някои екстри:


Автоматик
серийно

Еърбег, 6 бр.

серийно
Климатроник
серийно
TOYOTA LAND CRUISER
Работен обем
2 982 см3
Мощност

150 кВт/204 к.с.
при об/мин 3 400

Максимален въртящ момент
343 Нм при об/мин 1 600
Габарити, мм
4850/1820/1875
Ускорение
12.7 сек
Максимална скорост
165 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

11.5 л/100 км
8.1 л/100 км
Цена на модела с ДДС:
108 672 лв.
Цени на някои екстри:


Автоматик
серийно

Еърбег, 6 бр.

серийно
Климатроник
серийно


Радослав СЛАВЧЕВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА